Male komunalne akcije

Usporivač prometa- Drage Šćitara 20

Grad Rijeka raspisao je Poziv građanima za predlaganje projekata uređenja u kvartovima za 2024. godinu, na područjima mjesnih odbora u kojima građani žive. Uključite se ispunjavanjem ovog obrasca i predložite uređenja koja smatrate potrebnima u Vašem neposrednom životnom okruženju. Poziv ostaje otvoren od 11. do 28. travnja 2023. godine.

Prilika da svoj okoliš učinite kvalitetnijim za život

Predlagati možete manje komunalne zahvate kao što su: uređenje dječjih igrališta, zelenih površina, parkirališta, postave autobusnih čekaonica, postave tijela javne rasvjete, sanacija postojećih prometnica, uređenje kolnika, izrada i uređenje nogostupa, uređenje prometne signalizacije i tehničkih elemenata cesta, sanacija divljih deponija i sl.

Ovaj Javni poziv prilika je da okoliš u kojem živite uskladite sa svojim potrebama. Na ovaj način ne samo da imate priliku predložiti najznačajnije komunalne projekte za svoj kvart, nego i neposredno sudjelovati u kreiranju gradskog proračuna, odnosno sami odrediti na što će se sljedeće godine trošiti dio javnog novca. Ovo je jedan od financijski najizdašnijih modela praticipativnog budžetiranja, a Grad Rijeka provodi ga od 2004. godine.

Što se ne može predlagati?

Budući da se radi o manjim investicijskim zahvatima na obnovi postojećih odnosno izgradnji novih objekata komunalne infrastrukture, veliki razvojni zahvati, primjerice izgradnja autobusnog kolodvora, javnih garaža, šetnica, biciklističkih staza, pješačkih mostova, objekata vrtića, škola ili sportskih objekata, izgradnja novih prometnica, asfaltiranje bijelih cesta ili pak izgradnja vodovodne, kanalizacijske ili plinske mreže, ne mogu se financirati kroz male komunalne akcije.

Predlažite što konkretnije prijedloge!

Pozivamo građane, udruge građana, predstavnike stambenih i poslovnih zgrada, vijeća mjesnih odbora da budu što konkretniji u svojim prijedlozima, odnosno navedu konkretnu lokaciju za provedbu zahvata. Općenite prijave kojima se, primjerice, predlaže više parkova, zelenih površina ili dječjih igrališta, nije moguće obraditi.

Redoslijed realizacije izvedivih projekata predlažu vijeća mjesnih odbora

Svi će Vaši prijedlozi biti uzeti u obzir, s time da se projekti uređenja mogu realizirati samo na javnim površinama i zemljištima koja su u gradskom vlasništvu. Sve pristigle prijedloge građana analiziraju gradske službe i gradska komunalna društva od početka svibnja do sredine studenog u smislu moguće izvedivosti. Tada se obrađeni prijedlozi koji se mogu realizirati dostavljaju vijećima mjesnih odbora. Vijeća mjesnih odbora, kao neposredni predstavnici građana na određenom području grada, sastavljaju redoslijed realizacije komunalnih akcija s obzirom na financijska sredstva namijenjena pojedinom mjesnom odboru. Konačni plan raspodjele sredstava za male komunalne akcije donosi Gradsko vijeće krajem godine.

Predložite Vaš projekt

Prijave su zatvorene.

Uključite se ispunjavanjem ovog obrasca i predložite uređenja koja smatrate potrebnima u Vašem neposrednom životnom okruženju.

Jedan komentar

  1. […] Poziv na predlaganje Malih komunalnih akcija je otvoren od 11. do 28. travnja 2023. godine, a svoje prijedloge komunalnih zahvata građani mogu dostaviti u mjesni odbor, osobno ili putem e-maila, također i u Direkciju za mjesnu samoupravu, osobno ili na e-mail: mjesna-smu@rijeka.hr, kao i putem jednostavnog online obrasca. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.