Izmjena Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 20. travnja 2023. Tema kojom se bavi ovo savjetovanje tiče se svih građana, posebice odgojno-obrazovnih radnika i radnica, no potiče se i ostala zainteresirana javnost da se u njega uključi. To su ujedno i zainteresirane javnosti koje se pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.

Uvod

U cilju posebne valorizacije individualnog doprinosa odgoju i obrazovanju odgojno-obrazovnih radnika iz riječkih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, Grad Rijeka osmislio je i 2020. godine po prvi puta dodijelio nagradu „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“. Smisao ove nagrade isticanje je neprocjenjive uloge proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih radnika u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, u izgradnji održive i demokratske škole te, slijedom svega navedenog, kreiranje uspješne i sretne zajednice.

Odluka o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ („Službene novine Grada Rijeke“ broj 21/19 i 5/22), definira oblik i visinu nagrade, postupak i uvjete za dodjelu nagrade, sastav i način rada Povjerenstva te način dodjele nagrade.

Postupak predlaganja kandidata za dodjelu nagrade pokreće Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke objavom javnog poziva. Pravo podnošenja prijedloga za dodjelu nagrade odgojno-obrazovnom radniku ima odgojiteljsko vijeće predškolske ustanove, odnosno učiteljsko vijeće osnovnoškolske ustanove u kojoj odgojno-obrazovni radnik ima zasnovan radni odnos.

U svrhu stručnog vrednovanja podnesenih prijedloga, Gradonačelnik Grada Rijeke, na prijedlog Odjela za odgoj i školstvo imenuje Povjerenstvo. Povjerenstvo razmatra i boduje pristigle prijedloge sukladno kriterijima za vrednovanje utvrđenima u Odluci. Na temelju prijedloga Povjerenstva, odluku o dodjeli nagrada odgojno-obrazovnim radnicima donosi Gradonačelnik. Odlukom je kao visina pojedinačne nagrade utvrđen iznos od 7.000,00 kuna.

Obrazloženje izmjena odluke

Člankom 13. stavkom 1. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj 57/22 i 88/22), određen je euro kao službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Stavkom 2. istoga članka Zakona propisano je da se iznosi navedeni u kuni u pravnim instrumentima smatraju iznosima u euru uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. Sukladno stavku 7. istoga članka Zakona, navedena se odredba primjenjuje i na opće akte tijela javne vlasti. Opća pravila za preračunavanje i zaokruživanje određena su člankom 14. Zakona koji u stavku 1. propisuje da se novčani iznosi koji se moraju platiti ili obračunati preračunavaju uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Na temelju članka 5. Zakona, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj 85/22) sukladno kojoj euro postaje službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj na dan 1. siječnja 2023. godine, uz fiksni tečaj konverzije određen na 7,53450 kuna za jedan euro.

Slijedom svega navedenog, odgojno-obrazovnom radniku bi od 2023. godine pripala  pojedinačna nagrada u iznosu od 929,00 eura.

Međutim, imajući u vidu aktualne gospodarske prilike te da je opći cilj Odluke prepoznati, istaknuti i nagraditi odgojitelje, učitelje, stručne suradnike i ravnatelje koji svakodnevno predano rade s djecom i učenicima na razvijanju kompetencija nužnih za sretan i uspješan život u odrasloj dobi, ovim se materijalom predlaže povećanje nagrade odnosno njenu visinu utvrditi u povećanom iznosu od 1.000,00 eura.

Vaš doprinos

Pozivamo Vas da se uključite u ovo Savjetovanje svojim prijedlozima.

Proučite Nacrt prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“.

Cjeloviti dokument dostupan je u prilozima ovog savjetovanja.

Komentirajte predloženi dokument, sugerirajte poboljšanja.

Smatrate li da je na drugačiji način potrebno pristupiti utvrđivanju visine nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“?

Svi Vaši prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima, odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 20. travnja 2023. i nakon tog datuma neće više biti moguće slati primjedbe i prijedloge, a izvješće o Savjetovanju objavit će se na ovom mjestu.

Obrazac za s

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Savjetovanje o: Nacrtu prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“
Naziv akta/dokumenta: Odluka o izmjeni Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“
Nositelj izrade akta/dokumenta: Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke
Početak savjetovanja: 21. ožujka 2023.
Završetak savjetovanja: 20. travnja 2023.

  Kategorija korisnika koje podnositelj predstavlja (građani, udruge, poduzetnici, itd.):

  Jeste li suglasni da vaši podaci kao podnositelja prijedloga budu objavljeni javno u izvješću (odgovorite sa da ili ne):

  DaNe

  Datum dostavljanja prijedloga i mišljenja:

  Potvrdite da niste robot:

  Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 20. travnja 2023.

  Jedan komentar

  1. […] Na stranicama E-konzultacija Grada Rijeke otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obra…. […]

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.