Izmjene i dopune Odluke o stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 9. lipnja 2018. godine. Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana, a posebno studenata, učenika završnih razreda srednjih škola, studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te djelatnika u ustanovama na području grada Rijeke koje iskazuju potrebu za određenim deficitarnim kadrom. To su ujedno i zainteresirane javnosti koje se, uz sve ostale građane, pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.
Svoje prijedloge vezane uz Nacrt Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke možete poslati ispunjavajući Obrazac za savjetovanje dostupan u online formi. Komentare možete upisivati i u polje za komentiranje u dnu stranice savjetovanja. Po završetku savjetovanja, na ovom mjestu će se objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju.

Dosadašnje stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja

Grad Rijeka od akademske 2010./2011. godine dodjeljuje stipendije za studente s prebivalištem na području grada Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, na temelju podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potreba u ustanovama Grada.

Stipendije se dodjeljuju temeljem Odluke o stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke („Službene novine Grada Rijeke“ broj 10/16).

Navedenom Odlukom utvrđuju se uvjeti i kriteriji za stjecanje prava za dodjelu stipendija, postupak za dodjelu stipendija te prava i obveze korisnika stipendija, koji se potom detaljno definiraju ugovorom o stipendiranju između Grada i korisnika stipendije. Sklapanjem ugovora, student se obvezuje da će uspješno završiti cjelokupni sveučilišni ili stručni studij na kojem se obrazuje za deficitarno zanimanje, u roku od godine dana nakon završetka studijske godine u kojoj je pohađao posljednji redoviti semestar.

Cilj novih obveza za korisnike ovih stipendija

Obzirom na to da se u praksi sve više iskazuje potreba za određenim deficitarnim kadrovima, a za čije obrazovanje Grad Rijeka dodjeljuje financijsku podršku u obliku stipendiranja, cilj mijenjanja navedene Odluke je dopuniti ju odredbama koje obvezuju korisnika stipendije na zapošljavanje u ustanovama na području grada Rijeke ukoliko se za tim ukaže potreba u roku od 30 dana od dana odjave stipendije.

Cilj ovih novih obaveza koje se stavljaju pred stipendiste doprinijet će rješavanju negativne situacije uzrokovane nedostatkom stručnih kadrova u ustanovama na području grada Rijeke. Takve će odredbe biti na korist diplomiranim studentima u području deficitarnih zanimanja kao i ustanovama Grada Rijeke, a samim time i građanima korisnicima usluga ovih ustanova.

Naime, određeni broj korisnika stipendija školuje se za svoje zanimanje izvan grada Rijeke, poglavito zbog nepostojanja studija u gradu Rijeci za određene deficitarne kadrove. Nerijetko se u praksi događa da korisnici stipendije zaposlenje pronađu u mjestu studiranja.

Kako bi se pozitivno utjecalo na korisnike stipendija Grada Rijeke te nastavilo s ulaganjem u mlade građane Rijeke i te kako bi ih se potaklo da svoju karijeru grade upravo ovdje, u svom gradu, predložena je izmjena i dopuna navedene Odluke.

Na koga se izmjene odluke ne odnose?

Treba spomenuti i da se ova obveza neće odnositi na stipendiste s već zaključenim ugovorima o stipendiranju, već na sve nove stipendiste s kojima će se ugovori o stipendiranju zaključiti počev od akademske 2018./2019. godine.

Konkretne izmjene u Odluci o stipendiranju

U predmetnoj Odluci predlažu se sljedeće izmjene:

U članku 1. utvrđuje se brisanje stavka 3. članka 23. dosadašnje Odluke kojim se određuje rok i način dostave potvrde o završetku visokog obrazovanja koju je korisnik stipendije dužan dostaviti Odjelu, iz razloga što se ova regulativa na precizniji način ugrađuje u stavak 1. novog članka 26a.

U članku 2. predlaže se novi članak kojim se propisuje obvezivanje korisnika stipendije nakon završetka studija, na način da je korisnik stipendije dužan javiti se, na poziv/obavijest Odjela, ustanovi na području grada Rijeke, s ciljem zaposlenja u istoj, ukoliko se u tom trenutku iskaže potreba za stručnim kadrom kojemu odgovara stečena kvalifikacija korisnika stipendije. Tim člankom predviđene su i sankcije za neispunjavanje utvrđenih obveza.

U članku 3. utvrđuje da će se obveza zapošljavanja odnositi samo na buduće stipendiste, dakle na korisnike stipendija s kojima će se ugovori o stipendiranju zaključiti počev od akademske 2018./2019. godine.

U članku 4. određuje se da ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Službenim novinama Grada Rijeke“.

Vaš doprinos

Na uključivanje u ovo Savjetovanje pozivaju se svi građani, a posebno studenti, učenici završnih razreda srednjih škola, studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te djelatnici u ustanovama na području grada Rijeke koje iskazuju potrebu za određenim deficitarnim kadrom.

Proučite Izmjene i dopune Odluke o stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova u Rijeci. Cjeloviti dokument dostupan je u prilozima ovog savjetovanja.

Komentirajte predloženi dokument, sugerirajte poboljšanja.

Smatrate li da će predložene nove obaveze  budućih stipendista pomoći riječkim ustanovama u lakšem pronalaženju i zapošljavanju deficitarnog kadra?

Smatrate li da će nove odredbe pomoći budućim stipendistima u bržem pronalaženju posla nakon studiranja?

Biste li u Izmjenama i dopunama ove Odluke predložili još neke dodatke ili još neke izmjene?

Svi Vaši prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima, odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 9. lipnja 2018. i nakon tog datuma neće više biti moguće slati primjedbe i prijedloge, a izvješće o Savjetovanju objavit će se na ovom mjestu.

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Savjetovanje o: Nacrtu Prijedloga Odluke o Izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova u Rijeci

Naziv akta / dokumenta: Odluka Izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova u Rijeci
Nositelj izrade akta/dokumenta: Odjel gradske uprave za odgoj u školstvo
Početak savjetovanja: 9. svibnja 2018.
Završetak savjetovanja: 9. lipnja 2018.

  Kategorija korisnika koje podnositelj predstavlja (građani, udruge, poduzetnici, itd.):

  Jeste li suglasni da vaši podaci kao podnositelja prijedloga budu objavljeni javno u izvješću (odgovorite sa da ili ne):

  DaNe

  Datum dostavljanja prijedloga i mišljenja:

  Potvrdite da niste robot:

  Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana, a posebno studenata, učenika završnih razreda srednjih škola, studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te djelatnika u ustanovama na području grada Rijeke koje iskazuju potrebu za određenim deficitarnim kadrom.
  Savjetovanje ostaje otvoreno do 9. lipnja 2018.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.