Pilot verzija web stranice za sudjelovanje građana u radu uprave

Pozivamo vas da se uključite u ovu konzultaciju, pregledate i komentirate pilot-verziju web stranice, URBAN INNO online platformu, koju razvijamo s ciljem jednostavnijeg uključivanja građana u komunikaciju s gradskom upravom.  Ova konzultacija ostaje otvorena do 20. ožujka, a nakon tog datuma ovdje ćemo objaviti zaključke konzultacije i, prema pristiglim prijedlozima, nastaviti razvijati spomenutu web stranicu namijenjenu sudjelovanju građana u razvoju grada.

Što je URBAN INNO?

Urban Inno je EU projekt u koji je Grad Rijeka uključen od 2016. godine. Ovaj se projekt bavi različitim inovacijama u urbanim sredinama s ciljem uvećanja inovacijskog potencijala gradova, a povezano s time – s ciljem uvećanja inovativnosti i konkurentnosti Centralne Europe.  U okviru ovog projekta Grad Rijeka razvija online platformu za komunikaciju s građanima. Radi se o inovativnom rješenju koje je primjenjivo u već postojećim projektima sudjelovanja građana u planiranju i donošenju  proračuna i gradskih odluka, ali i o rješenju na kojem će biti moguće razvijati i nove projekte uključivanja građana u razvoj grada i upravljanje gradom. Razvoj URBAN INNO platforme sufinanciran je putem Interreg CE projekta URBAN INNO.

Što je URBAN INNO online platforma?

Online platforma, radnog naziva URBAN INNO (prema EU projektu unutar kojeg nastaje)  omogućuje sudjelovanje građana u su-kreiranju aktivnosti koje su neposredno vezane uz život i rad u gradu Rijeke. Platforma u cilju ima omogućiti i olakšati pristup i komunikaciju građana s gradskom upravom, u prvom redu o pitanjima koja se tiču planiranja, održavanja i korištenja prostora i komunalne infrastrukture u vlasništvu Grada Rijeke.

U ovoj prvoj fazi razvoja, URBAN INNO platforma uključila je tri modela sudjelovanja građana: Male komunalne akcije, Riječki program lokalnog partnerstva i Otvorene prijedloge. Prva dva programa već se dugi niz godina provode u suradnji s građanima, dok treći predstavlja otvoreni komunikacijski kanal kojem je cilj kontinuirano prikupljanje prijedloga i ideja građana vezanih za gradske prostore i infrastrukturu.

Kako se radi o pilot-verziji odnosno probnoj fazi, neke funkcionalnosti stranice su u ovom trenutku ograničene ili isključene.

Također, važno je napomenuti da se testna verzija platforme koju možete isprobati i ocijeniti trenutno ne može koristiti na mobilnim uređajima. To će svojstvo biti moguće u trenutku kada bude u potpunosti razvijena i puštena u rad.

Zašto se provodi ova E-konzultacija?

Ova web stranica (online platforma) izrađena je trenutno u pilot verziji i kao takva se predstavlja građanima u okviru ove E-konzultacije. Cilj konzultacije je dobiti povratne informacije od strane građana o funkcionalnostima koje stranica nudi, njenoj informativnosti, njenom budućem uporabnom nazivu, odnosno prikupiti dojmove korisničkog iskustva, ideje i prijedloge za poboljšanje funkcionalnosti i izgleda ove platforme.

Daljnji razvoj ove platforme uskladit će se s potrebama građana koje će se reflektirati u rezultatima ove konzultacije.

Kako koristiti stranicu i uključiti se u konzultaciju?

Kako biste dali svoj doprinos daljnjem razvoju ove platforme, odaberite link http://urban-inno.rijeka.hr/index.php na kojem je smještena stranica i registrirajte se sa svojim podacima. Registracija će vam omogućiti korištenje nekih integriranih funkcija platforme, koje u slučaju neregistracije ne biste mogli koristiti.  Osobni podaci i unosi koje ćete kreirati nisu javni i služe isključivo u svrhu testiranja URBAN INNO platforme. Nakon zaključenja e-konzultacije, sve će registracije i unosi biti izbrisani.

Kako je napomenuto, ova testna verzija trenutno se ne može koristiti na mobilnim uređajima. Ta će funkcionalnost biti omogućena u trenutku kada platforma bude u potpunosti razvijena i puštena u rad.

Nakon testiranja funkcija ove online platforme molimo vas da otvorite i ispunite anketu putem linka na kraju ove konzultacije. Odgovarajući opisno na ponuđena pitanja iznesete svoje korisničko iskustvo koje će služiti kao smjernica daljnjem razvoju platforme.

Anketa obuhvaća sljedeća pitanja pa prilikom pregledavanja online platforme razmislite o navedenom u pitanjima:

  • U kojoj mjeri je URBAN INNO platforma jasna, razumljiva i jednostavna za korištenje? Navedite što vam se točno ne sviđa ili ne sviđa u njenom funkcioniranju ili izgledu.
  • U kojoj je mjeri URBAN INNO platforma korisna? Navedite što bi trebalo promijeniti ili dodati u cilju njena unaprjeđenja.
  • Pored Malih komunalnih akcija, Riječkog programa lokalnog partnerstva i Otvorenih prijedloga, navedite koje bi se participativne aktivnosti mogle provoditi putem URBAN INNO platforme, uz korištenje postojećih, ali i novih, sučelja i funkcija.
  • Predložite novi naziv URBAN INNO platforme, uvažavajući njenu orijentiranost građanskim inicijativama i prijedlozima.
  • URBAN INNO platforma nije samo mjesto na koje možete plasirati svoje prijedloge, već ocjenjivati i komentirati one svojih sugrađana. U svjetlu što objektivnijeg ocjenjivanja, smatrate li da bi ocjene prijedloga koje se tiču određenog mjesnog odbora trebali davati isključivo žitelji tog mjesnog odbora ili građani iz svih mjesnih odbora grada Rijeke?
  • Jedna od važnijih funkcija URBAN INNO platforme je automatsko generiranje grafičkih prikaza prikupljenih podataka. U postojećoj verziji prikazani su samo neki, koji služe za ilustraciju mogućnosti. Koje biste još grafičke prikaze i analitike voljeli vidjeti ili koristiti, a da se odnose na nominirane participativne programe?
  • Građane koji aktivno sudjeluju u preobražaju svojih životnih i radnih sredina dajući prijedloge ili poduzimajući inicijative može se nagraditi. Što mislite o eventualnom sustavu nagrada najbolje ocjenjenih prijedloga i što bi bila vaša osobna motivacija da se aktivno uključite u rad ove platforme s prijedlozima koji će učiniti promjenu?

Vaše dojmove možete također upisivati i u polje za komentare dostupno u dnu ove konzultacije.

[crowdsignal survey=”8F36D467685FCABB” type=”button” title=”Otvorite i ispunite anketu!” style=”inline”]

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.