Zaključak e-konzultacije o konceptu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture

Ri EPK

Zaključak

Svima koji su sudjelovali u e-konzultaciji o Europskim dimenzijama Rijeke: rad, manjine, voda, luka zahvaljujemo se na uključivanju i pomoći u provođenju postojećih odluka i planiranju budućih projekata vezanih uz kandidaturu grada Rijeke za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Ova e-konzultacija potvrdila je da se radi o inicijativi koja ima podršku građana, a sugestije pristigle tijekom e-konzultacija pomoći će Vijeću za koncept u donošenju finalnog teksta koncepta riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Tijekom trajanja e-konzultacija navedena je važnost provedbe ključnih projekata iz Kulturne strategije Grada Rijeke do 2020. godine odnosno izvršavanje ciljeva koje smo si kao lokalna samouprava zadali.

Kada govorimo o tekstu koncepta kandidature, četiri ključne riječi: rad, manjine, voda i luka, pojmovi su oko kojih postoji konsenzus i možemo reći da one doista opisuju Rijeku, kako kroz povijest, tako i ono što je Rijeka danas. S tim pojmovima na umu, cilj nam je zadržati kontinuitet i prepoznatljivost gradeći uspješnu budućnost i nakon 2020. godine.

Pojam oko kojeg se s pravom raspravlja tiče se manjina, tolerancije i pitanja jesmo li doista toliko otvoreni za različitosti koliko se tom otvorenošću volimo ponositi. Predložena je promjena riječi „tolerancija“ u „uvažavanje“ u smislu da je Rijeka odavno nadišla toleriranje i da možemo govoriti o uvažavanju i prihvaćanju kao stavu koji opisuje građane Rijeke. S druge strane, postavilo se pitanje utemeljenosti ideje da je Rijeka liberalan grad u kontekstu navijačke kulture, kulture mladih i vidljivosti nacionalnih manjina kojima se toliko ponosimo. Otvoreno je i pitanje pozicije čakavštine u aspektu riječkog identiteta. Sve su ovo vrlo vrijedni doprinosi raspravi o sadržaju ključnih odrednica koncepta.

Tijekom e-konzultacije problematizirano je pitanje uključivanja osoba s invaliditetom odnosno osoba s posebnim potrebama u sve aktivnosti Grada, o čemu ćemo, kao i do sada, voditi posebnu brigu. Naravno, svi građani moraju imati jednake mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima na području grada Rijeka, bilo kao organizatori, bilo kao posjetitelji.

Pristigle su kritike da u konceptu nema dovoljno umjetnosti i da je, na primjer, zapostavljena arhitektura. Treba imati na umu da će sve kulturne djelatnosti biti obuhvaćene programom koji će se predložiti za 2020. godinu i koji će promovirati riječku baštinu, odnosno baviti se različitim temama kroz sve umjetničke medije. Koncept o kojem se sada raspravlja zapravo je obris ili okvir budućeg programa ili, gledano s unutrašnje strane, koncept su smjernice koje ćemo trebati imati na umu kada budemo razmišljali o programima.

Žao nam je što sama e-konzultacija nije privukla i veći interes građana, sudionika kulturne scene, ali i ostalih skupina, jer sveobuhvatna komunikacija s javnošću oko projekta kao što je ovaj, nužna je. I posve se slažemo s pristiglim komentarom da e-konzultacija nije dovoljna. Ona je važna, no svjesni smo potrebe da se i drugim kanalima zaprime ideje i prijedlozi, konstruktivne kritike i modeli produbljivanja tema.

Stoga će se, osim održanih širokih javnih rasprava i ove e-konzultacije te kontinuirane komunikacije preko interneta, prije donošenja finalnog teksta koncepta kandidature ipak održati još nekoliko tribina s akterima nezavisne kulturne scene, institucijama i studentima. Upravo to je i odgovor na razumnu uputu u komentarima da sudjelovanje javnosti, ma kako teško bilo u provedbenom smislu objediniti mnoge varijante i prijedloge, ne smije ostati tek puka forma u kojoj ćemo reći – građani su uključeni, javilo ih se devet.

Stoga uz zahvalu svima koji su u konzultaciji sudjelovali i uložili trud da u komentarima ostave svoje mišljenje, ujedno najavljujemo nastavak razgovora o konceptu kandidature, tribine i dijaloge koji će se voditi u sljedećim mjesecima i nakon kojih ćemo i na ovom mjestu objaviti finalni koncept kandidature.

 

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.