Izmjene Odluke o porezima Grada Rijeke

Kasica

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 11. studenog 2022. Tema kojom se bavi ovo savjetovanje tiče se svih građana, no potiče se i ostala zainteresirana javnost da se u njegu uključi. To su ujedno i zainteresirane javnosti koje se pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.

Uvod

Na temelju članka 20. stavka 1. i članka 42. Zakona o lokalnim porezima  („Narodne novine“ broj 115/16101/17 i 114/22), predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave svojom odlukom utvrđuje visinu i nadležno tijelo naplate gradskih poreza. Sukladno tome, Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je 19. prosinca 2019. godine Odluku o porezima Grada Rijeke („Narodne novine“ broj 128/19 i „Službene novine Grada Rijeke“ broj 22/19), kojom su utvrđeni gradski porezi, porezni obveznik, porezna osnovica, stopa i visina poreza i dr. Člankom 2. Odluke o porezima Grada Rijeke utvrđene su slijedeće vrste gradskih poreza: prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor.

Odlukom o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke („Narodne novine“ broj 138/21 i „Službene novine Grada Rijeke“ broj 14/21), koju je Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo 30. studenoga 2021. godine, u cilju poreznog rasterećenja građana Rijeke stopa prireza porezu na dohodak smanjena je za jedan postotni poen odnosno s prvotnih 15% na 14%, s primjenom od 1. siječnja 2022. godine.

Nadalje, Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (“Narodne novine” broj 57/22 i 88/22) propisano je da se s danom 1. siječnja 2023. godine u Republici Hrvatskoj kao službena valuta uvodi euro. Slijedom donošenja ovoga zakona pristupilo se odgovarajućem usklađenju i izmjenama pojedinih zakona Republike Hrvatske u odnosu na njihove odredbe koje propisuju novčane iznose u kunama, pa su tako, pored ostalog, i Zakonom o izmjenama Zakona o lokalnim porezima (“Narodne novine” broj 114/22), koji zakon propisuje i poreze jedinica lokalne samouprave, umjesto dosadašnjih novčanih iznosa u kunama utvrđeni odgovarajući iznosi u eurima, s primjenom od dana uvođenja eura u Republici Hrvatskoj odnosno od 1. siječnja 2023. godine.

Obrazloženje izmjena odluke

U cilju daljnjeg poreznog rasterećenja građana Rijeke, ovim Nacrtom prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke predlaže se novo smanjenje propisane stope prireza porezu na dohodak za jedan postotni poen odnosno sa sadašnjih 14% na 13% s primjenom od 1. siječnja 2023. godine.

Zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 10.306,00 kuna odnosno 1.367,84 eura, računajući po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 (primjer prosječne mjesečne bruto plaće za srpanj 2022. godine, izvor: DZS), će u odnosu na 2021. godinu kada je stopa prireza iznosila 15%, zbog daljnjeg smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 13% u 2023. godini na godišnjoj razini imati veću neto plaću za 203,76 kuna odnosno 27,04 eura.

U pogledu financijskog učinka na proračun Grada Rijeke u 2023. godini, budući da se prihod od prireza porezu na dohodak u 2022. godini procjenjuje na 62,4 milijuna kuna odnosno cca 8,2 milijuna eura (računajući po fiksnom tečaju konverzije 7,53450), procjena je da će se donošenjem predložene Odluke o izmjenama Odluke o porezima Grada Rijeke tj. daljnjim smanjenjem stope prireza porezu na dohodak, u idućoj godini smanjiti prihod Grada od prireza porezu na dohodak za približno 4,5 milijuna kuna odnosno cca 600.000,00 eura.

S ciljem usklađenja sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH, u članku 6. Odluke o porezima Grada Rijeke, koja odredba propisuje novčani iznos poreza na kuće za odmor, dosadašnji iznos u kunama (15,00 kuna po jednom četvornom metru korisne površine) zamijenio bi se odgovarajućim iznosom u eurima (1,99 eura po jednom četvornom metru korisne površine) u skladu sa zakonom utvrđenim fiksnim tečajem konverzije 7,53450.

Predložena Odluka o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke će, sukladno važećim propisima, biti objavljena u “Narodnim novinama” i “Službenim novinama Grada Rijeke”, a stupila bi na snagu 1. siječnja 2023. godine.

Vaš doprinos

Pozivamo Vas da se uključite u ovo Savjetovanje svojim prijedlozima.

Proučite Nacrt prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o porezima Grada Rijeke.

Cjeloviti dokument dostupan je u prilozima ovog savjetovanja.

Komentirajte predloženi dokument, sugerirajte poboljšanja.

Smatrate li da je na drugačiji način potrebno pristupiti utvrđivanju visine gradskih poreza?

Svi Vaši prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima, odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 11. studenog 2022. i nakon tog datuma neće više biti moguće slati primjedbe i prijedloge, a izvješće o Savjetovanju objavit će se na ovom mjestu.

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Savjetovanje o: Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o porezima Grada Rijeke
Naziv akta/dokumenta: Odluka o izmjenama Odluke o porezima Grada Rijeke
Nositelj izrade akta/dokumenta: Odjel za financije
Početak savjetovanja: 12. listopada 2022.
Završetak savjetovanja: 11. studenoga 2022.

  Kategorija korisnika koje podnositelj predstavlja (građani, udruge, poduzetnici, itd.):

  Jeste li suglasni da vaši podaci kao podnositelja prijedloga budu objavljeni javno u izvješću (odgovorite sa da ili ne):

  DaNe

  Datum dostavljanja prijedloga i mišljenja:

  Potvrdite da niste robot:

  Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 11. studenog 2022.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.