Male komunalne akcije

Rotor kod OŠ Srdoči

Grad Rijeka raspisao je Poziv građanima za predlaganje projekata uređenja u kvartovima za 2022. godinu, na područjima mjesnih odbora u kojima građani žive. Uključite se ispunjavanjem ovog obrasca i predložite uređenja koja smatrate potrebnima u Vašem neposrednom životnom okruženju. Poziv ostaje otvoren od 10. do 31. ožujka 2021.

Predlagati možete izgradnju dječjih igrališta, uređenja zelenih površina, parkirališta, postavu autobusnih čekaonica, postavu tijela javne rasvjete, sanaciju postojećih prometnica, uređenja kolnika, izradu nogostupa, uređenja prometne signalizacije i tehničkih elemenata cesta, sanaciju divljih deponija i sl.

Što se ne može predlagati?

Budući da se radi o manjim investicijskim zahvatima na obnovi postojećih odnosno izgradnji novih objekata komunalne infrastrukture, veliki razvojni zahvati, primjerice izgradnja autobusnog kolodvora, javnih garaža, šetnica, biciklističkih staza, pješačkih mostova, objekata vrtića, škola ili sportskih objekata, izgradnja novih prometnica, asfaltiranje bijelih cesta ili pak izgradnja vodovodne, kanalizacijske ili plinske mreže, ne mogu se financirati kroz male komunalne akcije.

Predlažite što konkretnije prijedloge!

Pozivamo građane, udruge građana, predstavnike stambenih i poslovnih zgrada, vijeća mjesnih odbora da budu što konkretniji u svojim prijedlozima, odnosno navedu konkretnu lokaciju za provedbu zahvata. Općenite prijave kojima se, primjerice, predlaže više parkova, zelenih površina ili dječjih igrališta, nije moguće obraditi.

Redoslijed realizacije izvedivih projekata predlažu vijeća mjesnih odbora

Svi će Vaši prijedlozi biti uzeti u obzir, s time da se projekti uređenja mogu realizirati samo na javnim površinama i zemljištima koja su u gradskom vlasništvu. Sve pristigle prijedloge građana analiziraju gradske službe i gradska komunalna društva od početka svibnja do sredine studenog u smislu moguće izvedivosti. Tada se obrađeni prijedlozi koji se mogu realizirati dostavljaju vijećima mjesnih odbora. Vijeća mjesnih odbora, kao neposredni predstavnici građana na određenom području grada, sastavljaju redoslijed realizacije komunalnih akcija s obzirom na financijska sredstva namijenjena pojedinom mjesnom odboru. Konačni plan raspodjele sredstava za male komunalne akcije donosi Gradsko vijeće krajem godine.

Na ovaj način, u 2022. godini direktnim prijedlozima građana bit će raspoređeno 16 milijuna i 290 tisuća proračunskog novca i ovo je jedan od financijski najizdašnijih modela participativnog budžetiranja, a Grad Rijeka provodi ga od 2004. godine.

Predložite Vaš projekt

Prijave su zaključene.

Uključite se ispunjavanjem ovog obrasca i predložite uređenja koja smatrate potrebnima u Vašem neposrednom životnom okruženju.
Poziv ostaje otvoren do 31. ožujka 2021.

2 komentara

  1. Melanija Miskulin

    U Radničkoj ulici u donjem dijelu od Tower rotora su dvije travnate površine uz nogostup, jako su zapuštene .
    Bilo bi divno da se doda zemlje i posadi nova trava a i kanta za pasji izmet i oznaka o obaveznom uklanjanju istog.
    A i da se ukloni nakupljeno smeće.
    Hvala. Melanija Miškulin

  2. Pozdrav .HITNO je potrebno ponovno postaviti rukohvate za ulaz/izlaz iz mora,na plaži Costabella (u neposrednoj blizini caffe bara) koji su tamo postojali prošle godine (postavljeni na MOJU inicijativu).Zašto su uopće uklonjeni???Isto tako,na ovim stranicama ODMAH treba vratiti rubriku sličnoj Piši Obiju Zašto je to uklonjeno??? Kakve veze ima to što je spomenuti otišao? Pa zamijenio ga je njegov “posilni “/”adjutant ” koji bi isto mogao odgovarati na pitanja/rijesavati probleme građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.