Odluka o dodjeli nagrade Grada Rijeke “AmbasadoRI odgoja i obrazovanja”

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 7. studenog 2019. godine. Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana, a posebno odgojno-obrazovnih radnika, odnosno odgojitelja, učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja. To su ujedno i zainteresirane javnosti koje se, uz sve ostale građane, pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.

Svoje prijedloge vezane uz nacrt prijedloga Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ možete poslati ispunjavajući Obrazac za savjetovanje dostupan u online formi. Komentare možete upisivati i u polje za komentiranje u dnu stranice savjetovanja. Po završetku savjetovanja, na ovom mjestu će se objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju.

Uvod

Djeca koja danas odrastaju moraju biti senzibilizirana, i adekvatno pripremljena, za prepoznavanje i rješavanje rastućih izazova – migracija, globalizacije, gladi i siromaštva, klimatskih promjena, društvene nejednakosti, dinamičnog tržišta rada. Moraju biti spremni individualno i timski aktivno doprinijeti razvoju društva koje poštuje dostojanstvo i posebnost svakog čovjeka i društva koje brine da se gospodarski i tehnološki napredak odvija u skladu s prirodom.

Sustav odgoja i obrazovanja kanal je kojim se svu djecu, neovisno o socioekonomskoj, obiteljskoj ili drugoj situaciji, može osvijestiti koliko vrijede, koliko je njihov angažman važan, koja su to njihova prava, ali i obveze prema zajednici u kojoj žive. To je optimalan kanal kojim se djeca mogu adekvatno osposobiti za aktivno sudjelovanje izgradnji održivog, tolerantnog i prosperitetnog društva. Upravo taj sustav stoga treba povezivati interese učenika, roditelja, prirode, zajednice i u konačnici sviju nas. Za postizanje takve sinergije, neophodni su odgojitelji, učitelji, stručni suradnici i ravnatelji. Iz tog je razloga važno zahvaliti onima koji svakodnevno pomažu djeci da odrastu u sretne, ostvarene, tolerantne i aktivne ljude.

Stoga Grad Rijeka predlaže uvođenje nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“, kojom se želi  istaknuti neprocjenjiva ulogu proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih radnika u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, u izgradnji održive i demokratske škole, a time i uspješne zajednice.

Vrsta nagrade

Nagrada se dodjeljuje odgojitelju, učitelju, stručnom suradniku i ravnatelju predškolskih i osnovnoškolskih ustanova sa sjedištem na području grada Rijeke.

Nagrada se dodjeljuje za individualni doprinos odgojno-obrazovnog radnika u odgoju i obrazovanju ostvarenom u prethodne tri pedagoške/školske godine.

Oblik i visina nagrade

Nagrada se dodjeljuje u novčanom obliku, a iznosi 3.000,00 kuna. Uz nagradu u novčanom obliku, dodjeljuje i pisano priznanje.

Svake kalendarske godine dodjeljuju se najviše tri nagrade, i to:

 • jedna nagrada odgojno-obrazovnom radniku iz predškolske ustanove,
 • dvije nagrade odgojno-obrazovnim radnicima iz osnovnoškolske ustanove.

Postupak i uvjeti za dodjelu nagrade

Postupak predlaganja kandidata za dodjelu nagrada pokreće Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke  objavom javnog poziva odgojno-obrazovnim ustanovama. Javni poziv se objavljuje na mrežnoj stranici Grada Rijeke u pravilu, na početku pedagoške/školske godine.

Pravo podnošenja prijedloga za dodjelu nagrade odgojno-obrazovnom radniku ima odgojiteljsko vijeće predškolske ustanove, odnosno učiteljsko vijeće osnovnoškolske ustanove u kojoj odgojno-obrazovni radnik ima zasnovan radni odnos.

Odgojno-obrazovna ustanova može predložiti samo jednog odgojno-obrazovnog radnika koji ima najmanje tri godine radnog staža u predškolskoj, odnosno osnovnoškolskoj ustanovi koja ga predlaže.

Pri stručnom vrednovanju prijedloga odgojno-obrazovne ustanove, Povjerenstvo boduje:

 • Aktivnosti s naglaskom na razvoju inovativnih oblika suradnje odgojno-obrazovnih radnika unutar ustanove prijavitelja;
 • Aktivnosti s naglaskom na razvoju inovativnih oblika suradnje odgojno-obrazovnih radnika s roditeljima djece/učenika u ustanovi prijavitelja;
 • Aktivnosti sudjelovanja u programima/projektima koji doprinose razvoju potencijala djece/učenika s posebnim potrebama u ustanovi prijavitelja;
 • Aktivnosti s naglaskom na razvoju inovativnih oblika suradnje s lokalnom zajednicom, organizacijama civilnog društva i slično;
 • Aktivnosti na području odgoja i obrazovanja za ljudska prava i održivi razvoj u ustanovi prijavitelja;
 • Edukacije i usavršavanja koje je kandidat/kinja pohađao/la (izvan redovnog stručnog usavršavanja);
 • Ostale aktivnosti na razvoju inovacija i kvalitete odgojno-obrazovnog rada.

Sastav i način rada povjerenstva te dodjela nagrada

U svrhu stručnog vrednovanja podnesenih prijedloga, Gradonačelnik Grada Rijeke, na prijedlog Odjela, imenuje Povjerenstvo.

Povjerenstvo se sastoji od predsjednika i četiri člana, od kojih je jedan član Povjerenstva predstavnik Odjela, a četiri člana Povjerenstva su iz redova istaknutih radnika i stručnjaka čiji je rad povezan sa predškolskim i osnovnoškolskim odgojem i obrazovanjem. Članovi Povjerenstva iz članka 10. ove Odluke imaju pravo na naknadu za svoj rad u Povjerenstvu u iznosu kojeg određuje Gradonačelnik.

Ako dva ili više odgojno-obrazovna radnika ostvare jednaki broj bodova, nagrada će se dodijeliti odgojno-obrazovnom radniku koji je ostvario veći zbroj broj bodova u kategorijama „Aktivnosti s naglaskom na razvoju inovativnih oblika suradnje odgojno-obrazovnih radnika unutar ustanove prijavitelja“, „Aktivnosti s naglaskom na razvoju inovativnih oblika suradnje odgojno-obrazovnih radnika s roditeljima djece/učenika u ustanovi prijavitelja“ i „Aktivnosti s naglaskom na razvoju inovativnih oblika suradnje s lokalnom zajednicom, organizacijama civilnog društva i slično“.

Na temelju prijedloga Povjerenstva, odluku o dodjeli nagrada odgojno-obrazovnim radnicima donosi Gradonačelnik.

Nagrada se uručuje prigodom obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja.

 

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Savjetovanje o: Nacrtu prijedloga Odluke o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“

Naziv akta / dokumenta: Odluka o dodjeli nagrade Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i  obrazovanja“

Nositelj izrade akta/dokumenta: Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo

Početak savjetovanja: 9. listopada 2019.

Završetak savjetovanja: 7. studenog 2019.

 

  Kategorija korisnika koje podnositelj predstavlja (građani, udruge, poduzetnici, itd.):

  Jeste li suglasni da vaši podaci kao podnositelja prijedloga budu objavljeni javno u izvješću (odgovorite sa da ili ne):

  DaNe

  Datum dostavljanja prijedloga i mišljenja:

  Potvrdite da niste robot:

  Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 7. studenog 2019. godine.
  Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana, a posebno odgojno-obrazovnih radnika

   


  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.