Odluka o određivanju naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora

Kartografski prikaz mjesnih odbora Grada Rijeke

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 11. studenog 2023. Tema kojom se bavi ovo savjetovanje tiče svih građana Rijeke, posebice članova vijeća mjesnih odbora, a potiče se i ostala zainteresirana javnost da se u njegu uključi. To su ujedno i zainteresirane javnosti koje se pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.

Svoje prijedloge vezane uz nacrt prijedloga Odluke o određivanju naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora možete poslati ispunjavajući Obrazac za savjetovanje dostupan u online formi. Komentare možete upisivati i u polje za komentiranje u dnu stranice savjetovanja. Po završetku savjetovanja, na ovom mjestu će se objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju.

Uvod

Na području grada Rijeke osnovana su 34 mjesna odbora kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana. Statutom Grada Rijeke kao tijela mjesnog odbora određeni su vijeće mjesnog odbora i predsjednik vijeća mjesnog odbora. Članovi vijeća mjesnog odbora biraju se na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem i razmjernim izbornim sustavom sukladno zakonskim odredbama i gradskim odlukama.

Odlukom o načinu financiranja djelatnosti mjesnih odbora na području Grada Rijeke propisano je da članovi vijeća mjesnih odbora za svoj rad primaju naknadu.

Odlukom o određivanju naknade troškova za rad članova vijeća mjesnih odbora („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 30/0303/05) utvrđena je visina naknade za rad i to za predsjednika vijeća mjesnog odbora u iznosu od 23,66 eura (178,26 kuna) neto mjesečno te za zamjenika predsjednika i članove vijeća mjesnih odbora u iznosu od 15,81 eura (119,12 kuna) neto mjesečno. Naknada za rad se, prema odredbama sada važeće Odluke, isplaćuje predsjedniku, zamjeniku i članu vijeća mjesnog odbora ukoliko je prisustvovao na najmanje 50% sjednica vijeća mjesnog odbora u mjesecu za koji se naknada isplaćuje.

Obrazloženje prijedloga Odluke

Prijedlogom odluke o određivanju naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora predlaže se povećanje iznosa naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora na način da se predsjedniku vijeća mjesnog odbora određuje naknada u iznosu od 35,00 eura (263,70 kuna) neto mjesečno, a zamjeniku predsjednika i članove vijeća mjesnog odbora iznos od 23,00 eura (173,29 kuna) neto mjesečno (povećanje naknada od cca 46%). Prema Prijedlogu odluke naknada za rad će se isplaćivati predsjedniku, zamjeniku predsjednika i članovima vijeća mjesnog odbora za mjesec u kojem je održana sjednica mjesnog odbora i ukoliko su bili nazočni sjednici, neovisno o broju održanih sjednica ili nastavaka sjednica u tom mjesecu.

Za naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora u Proračunu Grada Rijeke za 2024. godinu potrebno je osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 70.000,00 eura.

S obzirom na prava i obveze članova vijeća mjesnog odbora koje su propisane Statutom, povećanje naknada ocjenjuje se opravdanim i svrsishodnim.

Vaš doprinos

Pozivamo Vas da se uključite u ovo Savjetovanje svojim prijedlozima.

Proučite Nacrt prijedloga Odluke o određivanju naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora.

Cjeloviti dokument dostupan je u prilozima ovog savjetovanja.

Komentirajte predloženi dokument, sugerirajte poboljšanja.

Smatrate li da je na drugačiji način potrebno pristupiti utvrđivanju visine naknade za članove vijeća mjesnih odbora?

Svi Vaši prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima, odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 11. studenog 2023. i nakon tog datuma neće više biti moguće slati primjedbe i prijedloge, a izvješće o Savjetovanju objavit će se na ovom mjestu.

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Savjetovanje o: Nacrtu prijedloga Odluke o određivanju naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora
Naziv akta/dokumenta: Odluka o određivanju naknade za rad članova vijeća mjesnih odbora
Nositelj izrade akta/dokumenta: Upravni odjel za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu
Početak savjetovanja: 12. listopada 2023.
Završetak savjetovanja: 11. studenog 2023.

  Kategorija korisnika koje podnositelj predstavlja (građani, udruge, poduzetnici, itd.):

  Jeste li suglasni da vaši podaci kao podnositelja prijedloga budu objavljeni javno u izvješću (odgovorite sa da ili ne):

  DaNe

  Datum dostavljanja prijedloga i mišljenja:

  Potvrdite da niste robot:

  Pozivamo Vas da se uključite u ovo Savjetovanje svojim prijedlozima.
  Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 11. studenog 2023.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.