Propisi, parkovi i istrčavališta za pse

Ova konzultacija ostaje otvorena do 21.05.2014. nakon čega više neće biti moguće ispuniti anketu i sudjelovati u raspravi. Rezultati i zaključak ove konzultacije objavit će se do 28.05.2014.

Rijeka je najgušće naseljeni grad u Hrvatskoj. Ova se činjenica odražava na sve aspekte urbanog života, pa tako i na postojanje i korištenje zelenih površina, parkova, šetnica i plaža. U tom svjetlu, posebno područje predstavljaju potrebe kućnih ljubimaca, posebice pasa, odnosno njihovih vlasnika. Te je potrebe važno zadovoljiti, ali i uskladiti sa željama i očekivanjima i onih građana koji nemaju kućne ljubimce.

Što nam donose novi zakoni i propisi?
U Rijeci je registrirano i cijepljeno 5.753 pasa, a procjenjuje se da je neregistriranih pasa oko 3.000.

Potaknut izmjenama Zakona o zaštiti životinja, Grad Rijeka nedavno je donio i novu odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Novi propisi donose i nova pravila držanja kućnih ljubimaca, između ostaloga zabranu dovođenja pasa na javnu površinu bez povodca. Ako je pas utvrđen kao opasan, obveza je da pritom ima brnjicu. U parkovima je pse moguće voditi isključivo po pješačkim stazama, točnije – nije dozvoljeno puštati ih u cvjetnjake, na travnjake te dječja igrališta.

keep_dogs_on_leash_clip_art

Vlasnik je dužan pri svakom izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu nositi pribor za čišćenje i očistiti javnu površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti na bilo koji način, posebice obavljanjem nužde.

Nadalje, zabranjeno je uvođenje kućnog ljubimca u građevine javne namjene, kao što su trgovački centri ili kina, osim ako vlasnik objekta ne odredi suprotno.

Ovo je tek dio izmjena odluke temeljem koje će komunalni redari moći propisati i prekršajne kazne neodgovornim vlasnicima pasa, premda će ovo u nekim slučajevima biti teško provedivo, budući da se prekršitelji nisu dužni identificirati komunalnom redaru, koji onda nema na temelju čega propisati kaznu. Stoga je već krajem 2013. godine dogovoreno da će se dva puta mjesečno u suradnji s policijom vršiti pojačan nadzor na 50-ak prioritetnih lokacija.

Bez obzira na nove nadležnosti komunalnih redara, veterinarski inspektori i dalje su nadležni za dio poslova vezanih uz kućne ljubimce, kao što su napadi pasa ili utvrđivanje je li pas opasan.

Interes građana
Ova Odluka donesena je nakon javne rasprave koja je izazvala velik javni interes građana. U donošenju odluke Grad Rijeka je nastojao, gdjegod je to bilo moguće, pomiriti interese vlasnika kućnih ljubimaca i ostalih građana.

Mnogi građani dnevno ulažu pritužbe na vlasnike kućnih ljubimaca. Otud su neki prijedlozi pristigli na javnu raspravu zagovarali zabranu vožnje pasa liftom ili držanja na balkonu u višestambenim objektima. Takve prijedloge nije bilo moguće prihvatiti, budući da je regulacija takvih pitanja u domeni dogovora stanara i regulira se međuvlasničkim ugovorima.

Što je tema ove konzultacije?
U Rijeci su u proteklom razdoblju, upravo zbog zadovoljavanja potreba kućnih ljubimaca, uređene dvije plaže za pse. Jedna je smještena u zapadnom dijelu grada, ispod Stadiona Kantrida, a druga u istočnom dijelu, na Brajdici.

Uz navedeno, na 30-ak lokacija u gradu postavljene su košarice za otpatke s držačem za PVC vrećice kako bi vlasnici kućnih ljubimaca mogli očistiti javnu površinu koju uneredi njihov pas ili mačka. Da se kultura građana povećava dokazuje činjenica da se u posljednje vrijeme spomenuta oprema ne devastira kao u početku postavljanja.

Osim plaža za pse i košarica namijenjenih vlasnicima pasa i mačaka, Rijeka već odavno, kao jedini grad u Hrvatskoj, ima i groblje kućnih ljubimaca. Nažalost, Zakon je propisao da se uginule životinje ne mogu zakopavati pa je ovo groblje izvan funkcije. No, Grad Rijeka razmatra njegovo uređenje i obnovu budući da je dozvoljeno zakopavanje kremiranih ostataka.

I konačno, do kraja 2014. Grad Rijeka uredit će dvije parkovne površine za pse. A jednako tako razmatraju se površine koje je moguće namijeniti za istrčavališta za pse. Ove su teme ujedno i središnji dio e-konzultacije.

Novi parkovi za pse
Razumijevajući potrebe vlasnika pasa za odgovarajućim lokacijama na koje mogu izvoditi svoje ljubimce, Grad Rijeka je utvrdio čak 22 potencijalne lokacije za ovu namjenu, od kojih su u konačnici izdvojene dvije lokacije na području mjesnih odbora Podvežica

podvezica-park-za-pse-fotka

i Škurinjska draga.

park-za-pse-Kozala

Grad Rijeka će do kraja 2014. navedene dvije lokacije preurediti u parkovne površine posebno namijenjene psima. Korištenje ovih površina bit će regulirano posebnim propisima o kojima se možete izjasniti i u ovoj konzultaciji.

Planirana oprema u predviđenim parkovima za kućne ljubimce na Podvežici i Škurinjskoj dragi uključit će natpis kojim je označena namjena lokacije te pravila ponašanja. Površine će biti ograđene zaštitnom ogradom, izravnat će se teren i postaviti košarice vrećicama za skupljanje psećeg izmeta. U ovoj vas konzultaciji pitamo i o dodatnim potrebama koje u dogledno vrijeme trebaju zadovoljiti ovi parkovi.

Istrčavališta za pse
Europski gradovi imaju istrčavališta za pse. Riječ je o ledinama koje nisu ni na kakav poseban način uređene, ograđene niti opremeljene, osim tabelom koja označava njihovu namjenu. Grad Zagreb, primjerice ima niz upravo takvih površina na kojima je moguće šetati pse bez povodca. No, Zagreb je površinom bitno veći od Rijeke pa takve površine nije teško pronaći. Unatoč tome, u ovoj vas konzultaciji pitamo na kojim lokacijama u Rijeci sada zadovoljavate potrebe kućnih ljubimaca za slobodnim kretanjem i trčanjem te postoji li potreba, uz uređenje parkova za pse, pronaći i površine za istrčavališta.
Groblje za kućne ljubimce
Malo je poznata činjenica da Rijeka ima groblje za kućne ljubimce, koje je prava rijetkost i u europskim razmjerima.

Postojeće riječko groblje za kućne ljubimce nalazi se u Lukovićima, u okviru MO Kozala.

GKLj

Kako važeći zakonski propisi brane ukopavanje kućnih ljubimaca, Grad Rijeka razmišlja o drugačijoj vrsti revitalizacije postojećeg groblja, u okviru koje bi se ono uredilo za posjetitelje.

Jednako tako, budući da je dozvoljeno ukopavanje kremiranih ostataka, u ovoj konzultaciji provjeravamo i interes vlasnika kućnih ljubimaca za korištenje groblja na ovakav način. Naime, postupak kremacije životinje prije ukopa odvija se u samo jednom privatnom i specijaliziranom krematoriju u Samoboru.

Po završetku ove konzultacije, Grad Rijeka razmotrit će odgovore građana, vlasnika kućnih ljubimaca i onih koji to nisu, te u svjetlu iskazanih potreba i komentara, urediti predviđene parkovne površine, odrediti pravila ponašanja na njima, razmotriti potrebu pronalaženja lokacije za istrčavalište za pse, te procijeniti interes za uređenjem postojećeg groblja za kućne ljubimce.

Anketa
Anketa je zaključena.

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.