Izmjene Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke

Korzo s ugostiteljskim terasama

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 4. svibnja 2022. godine. Tema kojom se bavi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke od važnosti je za sve ljude koji žive u gradu Rijeci, a od posebnog interesa je za građane koji se bave ili se žele baviti ugostiteljskom djelatnošću. To su ujedno i zainteresirane javnosti koje se pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.

Svoje prijedloge vezane za nacrt prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke možete poslati ispunjavajući Obrazac za savjetovanje dostupan u online formi. Komentare možete upisivati i u polje za komentiranje u dnu stranice savjetovanja. Po završetku savjetovanja, na ovom mjestu će se objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju.

Zakonski okvir i razlozi donošenja izmjene odluke

Odlukom o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke („Službene novine Grada Rijeke“ broj 13/15) (u daljnjem tekstu: Odluka o radnom vremenu) uređuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata, prostora za usluživanje na otvorenom uz ugostiteljski objekt, objekata na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu unutar kojeg se mogu pružati ugostiteljske usluge te radno vrijeme u kojem ugostitelj može pružati ugostiteljske usluge izvan ugostiteljskog objekta na području grada Rijeke.

Temelj za donošenje Odluke o radnom vremenu je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine” broj 85/15121/1699/1825/19, 98/1932/2042/20 i 126/21) (u daljnjem tekstu: Zakon).

Predlažu se izmjene Odluke kojima se omogućuje duži rad ugostiteljima koji posluju na riječkim plažama s ciljem podupiranja cjelokupne koncepcije razvoja turističke ponude grada Rijeke. Turističko vijeće Turističke zajednice grada Rijeke suglasno je s takvim smjerom razvoja riječkog turizma.

Do sada je bilo propisano da gradonačelnik može skratiti radno vrijeme samo objektima iz skupine „Restorani” i „Barovi”, a sada se predlaže da gradonačelnik, u skladu s ovlastima koje mu daje Zakon, može skratiti i radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupine „Objekti jednostavnih usluga”.

Predložene izmjene i dopune Odluke

Predložene su sljedeće novine:

 • Proširenje popisa područja grada Rijeke na kojima ugostiteljski objekti iz skupine „Restorani“ i „Barovi“ mogu raditi duže od zakonski propisanog, na način da se propisuje da svi ugostiteljski objekti koji posluju na plažama grada Rijeke (plažni pojas od Grčeva do Preluka) mogu raditi petkom i subotom do 3,00 sata, a ostale dane do 2,00 sata;
 • Omogućuje se gradonačelniku da skrati radno vrijeme ugostiteljskim objektima iz skupine „Objekti jednostavnih usluga“ („Objekti jednostavnih usluga“ su: „Objekt jednostavnih usluga u kiosku“, „Objekt jednostavnih brzih usluga“, „Objekt jednostavnih usluga u nepokretnom vozilu ili priključnom vozilu“, „Objekt jednostavnih usluga u šatoru“, „Objekt jednostavnih usluga na klupi“, „Objekt jednostavnih usluga na kolicima ili sličnim napravama“).

Obrazloženje odredbi predloženih izmjena i dopuna Odluke

Uz članak 1.

Odredbom članka 1. predlaže se izmijeniti Popis područja iz članka 6. stavka 2. Odluke, na  način da popis područja u kojem ugostiteljski objekti iz skupine „Restorani“ i „Barovi“ mogu raditi duže (do 3.00 sata petkom, subotom i dan uoči blagdana, do 2.00 sata ostale dane) uključi i čitav plažni pojas grada Rijeke (plažni pojas od Grčeva do Preluka).

Uz članak 2.

Odredbom članka 2. predlaže se izmijeniti članak 8. Odluke na način da se propiše da gradonačelnik može, za najduže 2 sata, i pod propisanim uvjetima, skratiti radno vrijeme i objektima iz skupine „Objekti jednostavnih usluga“.

Uz članak 3.

Odredbom članka 3. uređuje se stupanje na snagu izmjena i dopuna, na način da se predlaže da iste stupe na snagu osmog dana od dana objave u „Službenim novinama Grada Rijeke“.

Vaš doprinos

Tema kojom se bavi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke od važnosti je za sve ljude koji žive u gradu Rijeci, a od posebnog interesa je za naše građane koji se bave ili se žele baviti ugostiteljskom djelatnošću. To su ujedno javnosti koje se pozivaju na uključivanje u ovo Savjetovanje.

Pozivamo Vas da nam, nakon što proučite nacrt prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke dostupan u prilozima ovog Savjetovanja, iznesete svoje prijedloge i komentare na rješenja u dokumentu.

Slažete li se s predloženim izmjenama ove Odluke? Smatrate li da one kvalitetno utječu na turističku ponudu grada Rijeke? Smatrate li određene dijelove prijedloga Izmjena nedostatnima i zašto? Biste li neke dijelove drugačije formulirali?

Prijedloge i komentare možete uputiti ispunjavajući ovdje dostupan online obrazac ili upisujući komentare u polje za komentiranje u dnu ovog Savjetovanja.

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 4. svibnja 2022. Po završetku savjetovanja, na ovom mjestu će se objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju.

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Savjetovanje o: Nacrtu prijedloga odluke o izmjenama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke
Naziv akta/dokumenta: Odluka o izmjenama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke
Nositelj izrade akta/dokumenta: Odjel za poduzetništvo
Početak savjetovanja: 4. travnja 2022.
Završetak savjetovanja: 4. svibnja 2022.

  Kategorija korisnika koje podnositelj predstavlja (građani, udruge, poduzetnici, itd.):

  Jeste li suglasni da vaši podaci kao podnositelja prijedloga budu objavljeni javno u izvješću (odgovorite sa da ili ne):

  DaNe

  Datum dostavljanja prijedloga i mišljenja:

  Potvrdite da niste robot:

  Poziv ostaje otvoren od 4. travnja do 4. svibnja 2022.

  Jedan komentar

  1. Ne, iz više razloga. Prvo treba misliti i na lokalno stanovništvo koje nema svoj mir za odmor. Drugo tko će počistiti te plaže, jer dolaze djeca a plaže su pune boca, kondoma i šprica, da ne spominjem ostalo smeće. Nitko ne obilazi te plaže radi održavanja minimalne kulture ponašanja.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.