Prijedlog odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi

Laptop

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 3. ožujka 2021. godine. Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana Rijeke, a posebice obveznika komunalne naknade djelatnosti iz područja informatičke tehnologije (IT sektor) i proizvodne i/ili prerađivačke djelatnosti.

Svoje prijedloge vezane uz Nacrt prijedloga Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi možete poslati ispunjavajući Obrazac za savjetovanje dostupan u online formi. Komentare možete upisivati i u polje za komentiranje u dnu stranice savjetovanja. Po završetku savjetovanja, na ovom mjestu će se objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju.

Što je to komunalna naknada?

Komunalna naknada je novčano javno davanje koje plaćaju vlasnici odnosno korisnici stambenog, poslovnog i garažnog prostora te građevnog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađenog građevnog zemljišta.

Komunalna naknada je zakonska obveza utemeljena na Zakonu o komunalnom gospodarstvu (“Narodne novine” broj 68/18, 110/18 i 32/20) i Odluci o komunalnoj naknadi (“Službene novine Grada Rijeke” broj 3/19, 6/20, 11/20 i 16/20), a nastaje od dana utvrđenog rješenjem o obvezi njenog plaćanja i o visini komunalne naknade.  U njemu  su navedeni svi elementi potrebni za podmirivanje te obveze (mjesečni iznos komunalne naknade, rokovi plaćanja, broj računa na koji treba izvršiti mjesečne uplate i sl.).

Sredstva prikupljena naplatom komunalne naknade koriste se za održavanje i građenje komunalne infrastrukture, a prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu mogu se koristiti i za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu grada.

Tko plaća komunalnu naknadu?

Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno korisnici:

 • stambenog prostora,
 • poslovnog prostora,
 • garažnog prostora,
 • građevnog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti,
 • neizgrađenog građevnog zemljišta.

Koje novosti se predlažu uvesti?

Novopredloženim aktom predviđa se značajno djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za obveznike komunalne naknade djelatnosti iz područja informatičke tehnologije (IT sektor) i proizvodne i/ili prerađivačke djelatnosti što bi trebalo rezultirati uštedama i smanjenjem troškova poslovanja i poboljšanjem investicijske klime u gradu.

Zbog situacije uzrokovane koronavirusom potrebno je što prije stvoriti bolje uvjete za poboljšanje poduzetništva. Nadalje, ne predlaže se izmjena cijele Odluke, već samo dopuna koja ide in favorem prema ulagačima u IT sektor, proizvodne i prerađivačke djelatnosti.

Prijedlog se podnosi temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu (“Narodne novine” broj 68/18, 110/18 i 32/20).

Vaš doprinos

Pozivamo Vas da nam, nakon što proučite nacrt prijedloga Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi, dostupan u prilozima ovog Savjetovanja, iznesete svoje prijedloge i komentare na rješenja u dokumentu.

Jeste li upoznati sa zakonskim propisima koji utvrđuju u što se ulažu sredstva prikupljena naplatom komunalne naknade?

Smatrate li da će djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za obveznike komunalne naknade djelatnosti iz područja informatičke tehnologije (IT sektor) i proizvodne i/ili prerađivačke djelatnosti pozitivno utjecati na poslovanje poduzetnika?

Jeste li zadovoljni postignutim komunalnim standardom na vašem području?

Smatrate li da povećanje ulaganja u komunalnu infrastrukturu treba pratiti rast poduzetničke aktivnosti u gradu?

Prijedloge i komentare možete uputiti ispunjavajući ovdje dostupan online obrazac ili upisujući komentare u polje za komentiranje u dnu ovog Savjetovanja.

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Savjetovanje o: Nacrtu prijedloga Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi
Naziv akta/dokumenta: Odluka o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi
Nositelj izrade akta/dokumenta: Klub Liste za Rijeku
Početak savjetovanja: 16. veljače 2021.
Završetak savjetovanja: 3. ožujka 2021.

  Kategorija korisnika koje podnositelj predstavlja (građani, udruge, poduzetnici, itd.):

  Jeste li suglasni da vaši podaci kao podnositelja prijedloga budu objavljeni javno u izvješću (odgovorite sa da ili ne):

  DaNe

  Datum dostavljanja prijedloga i mišljenja:

  Potvrdite da niste robot:

  Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 3. ožujka 2021. godine
  Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana Rijeke.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.